Vallisaari CZ

DSC_0240

Málem bych zapomněl dovyprávět příběh o plavbě z Kaunissaari zpět do Helsinek. Za dva roky života v Helsinkách jsme město celkem zdárně prochodili. Pohyb po městě veřejnou dopravou jsme již měli v celku zažitý a tak již ani nebylo zapotřebí všeznalého Reittiopasu. Výlet z Kaunissaari nám všeak nabídl jedinečnou podívanou na město z moře. Pro nás velice nevšední zážitek jelikož loď nevlastníme a na placené cruises kolem Helsinek nás moc neužije. Jari a Tuovi nám nabídli kormidlo lodi a my jsme si mohli vlastně jet kam se nám zachtělo. Stačilo jen respektovat pravidla, že větší loď má přednost, vyhnout se velkým vlnám od trajektů a neštrejchnout o dno.

DSC_0265

Naše cesta z Kaunissaari vedla do centra Helsinek přes celou řadu ostrůvků. Jari nám vytrvale o ostrůvcích vyprávěl a ukazoval, kde si můžeme pronajmout saunu a který ostrůvek je k pronájmu a kde prostě můžeme jen tak zakotvit a přespat. Byli jsme fascinování poměrně hustou dopravou na moři. Byl opravdu krásný víkend a tak kdo měl loď, neváhal vyrazit na moře. Ještě před vjezdem do centra jsme přesvědčili Jariho a Tuovi, abychom se zastavili na ostrově Vallisaari. No přesvědčili, ono to nebylo nic složitého. Rozhodli jsme se, že si tam uděláme piknik. Proč zrovna tam? Vallisaari je vlastně takový malý bráška ostrovů Iso Mustasaari a Susisaari, na kterých se nachází pevnost Suomenlinna. Suomenlinna se rozkládá na osmi ostrovech, ale uvádím jen dva největší. Nehledě na to, Vallisaari se nachází jen několik metrů od Suomenlinny. Vallisaari byl ostrov, který sloužil námořníkům k dopnění pitné vody, díky sladkovodním jezerům/rybníkům, které se na ostrově nacházejí. Dříve tento ostrov nesl název Lampisaari neboli Rybníkový ostrov. Historie ostrova je spojena s protější pevností Suomenlinna. Ostrov Vallisaari byl ve stínu pevnosti Suomenlinny využíván dlouhá léta jako pastviny pro dobytek, kterým se zásobovala Suomenlinna a také jako zdraj dřeva. Rozkvět ostrova Vallisaari nadešel až na počátku 19. století, kdy ostrov posloužil Rusům k převzetí moci nad Finskem, jako dobrý protivník proti Suomenlinně, která byla v rukou Švédů. V průběhu 19. století byla na ostrově Vallisaari vybudována pevnost, která měla spolu se Suomenlinnou být jedním z hlavních obraných prvků Petrohradu. Vallisaari bylo rovněž přejmenováno na Aleksanterinsaari. Netřeba překládat. Po vyhlášení finské nezávislosti zůstal ostrov v rukách armády. Na ostrov se ale přestěhoval i normální život a v padesátých letech na ostrově žilo až 300 obyvatel, fungovaly zde školy, obchody a běžný kulturní život. Poslední obyvatelé ostrova odešli v roce 1996. Do roku 2013 spadla ostrov pod správu armády. Přístup na tento ostrov byl dlouhá zakázán a až v roce 2016 byl zpřístupněn veřejnosti. Strach z min a výbušnin, které se na ostrově údajně stále nacházejí, Finům nedovoloval zpřístupnění. Dodnes jsou některé části ostrova uzavřeny. Nicméně Metsähallitus se zasadil o to, aby se ostrov opět stal místem pikniků a příjemných víkendových výletů.

DSC_0289

Zrovna takový jsme podnikli i my když jsme z lodě vytáhli piknikový koš a po procházce po hradbách jsme se uvelebili u jednoho stolečku. Obešli jsme ostrov. Cesty jsou lemovány informačními cedulemi o historii ostrova a přírodních zajímavostech.

DSC_0298

Skočili jsme zpět na loď a plavili jsme se skrz Suoemnlinnu. Nikdy by mě nenapadlo že budu moct obdivovat Baltský Gibraltar z malé loďky a mávat turistům na mostech křižující Suoemnlinnu. Jari nám nabídl, zda se chceme projet i podél Kaupatori, ale nám úplně stačil pohled Kajvopuisto, Senaatintori a Uspeckou katedrálu z trochu větší vzdálenosti. Náš výlet je ukonce a kotvíme u Tervasaari. Ještě při cestě do přístavu obdivujeme parkující ledoborce, které se před nedeávnem vrátili ze severu a v přístavu hledáme slavnou Lucky8, loď Teemu Selänneho. Jsme uchváceni. Tohle byl jedinečný zážitek a až tento článek přeložím, možná Jari a Tuovi pochopí, jako speciální víkend pro nás připravili. Děkujeme.

Užitečné informace o Vallisaari a zdroj informcaí naleznete zde: http://www.nationalparks.fi/vallisaari/history

Fotky z plavby zase tady: http://mandmfinland.rajce.idnes.cz/Kaunissari_neboli_krasny_ostrov/

Leave a comment